Medewerkers van het Rijksmuseum Amsterdam hangen de huwelijksportretten van Marten en Oopjen aan de muur.

Marten en Oopjen in het Rijksmuseum

De levensgrote huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn de grootste portretten ooit door Rembrandt van Rijn geschilderd. De wereldberoemde meesterschilder maakte de schilderijen van dit pasgetrouwde stel in 1634. Je kunt deze bijzondere schilderijen nu zelf gaan zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Rijksmuseum kocht de portretten van Marten en Oopjen afgelopen januari samen met museum het Louvre in Parijs. Ze betaalden er maar liefst 160 miljoen euro voor! Ze spraken af Marten en Oopjen niet te scheiden, maar de portretten om de beurt in Parijs en Amsterdam tentoon te stellen.

Op 2 juli kwamen Marten en Oopjen naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren, heeft het Rijksmuseum een Marten & Oopjen Magazine cadeau gedaan aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs. Daarnaast maakte het tv-programma Het Klokhuis een speciale Marten & Oopjen aflevering.

Nieuwsgierig geworden? Marten en Oopjen zijn nog tot 2 oktober 2016 te bewonderen in het Rijksmuseum.