Naar het noorden

Naar het noorden van Koos Meinderts is een boek over de Honger Winter van 1944-1945. Jaap van elf jaar wordt door zijn ouders samen met zijn oudere zus en jongere broertje van de grote stad naar Friesland gestuurd.

Het is oorlog, het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep ondervoede ‘bleekneusjes’ naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Hij moet letterlijk van zich afslaan om in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is een plek voor zichzelf op te eisen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt hij zich af wanneer hij zijn ouders weer terugziet. Zouden ze nog wel leven? En hoe vergaat het Nel en kleine Kees?

Naar het noorden werd in 2017 bekroond met een Gouden Griffel en was genomineerd voor de Thea Beckman Prijs 2018.

Naar het noorden
Schrijver: Koos Meinderts
Tekenaar: Annette Fienieg
Leeftijd: 10-12 jaar
Uitgever: Hoogland & van Klaveren 2016
ISBN: 9789089672322
Aantal bladzijden: 116