Anna’s grote reis

Anna’s grote reis van Inez van Loon gaat over de twaalfjarige Anna. In 1847 vaart ze, samen met haar familie, op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Het boek is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz, die tijdens haar reis een dagboek bijhield.

Anna leunt over de reling, de wind waait haar haren alle richtingen uit. De zon staat als een rode bal aan de hemel en zakt stukje bij beetje naar beneden. Plots is hij in de zee verdwenen. Ze kijkt naar haar vader, die op het bovendek in gesprek is met de stuurman en de roerganger. Voor het eerst in tijden voelt ze zich weer blij. De komende maanden zullen ze als gezin bij elkaar zijn. Even denkt ze aan het verre Indië, het onbekende land waar ze zich nog geen enkele voorstelling van kan maken.

Anna is een doorsnee meisje van twaalf, tot haar leven plotseling verandert. Samen met haar moeder en zusjes vergezelt ze haar vader in 1847 op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Het is ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meeneemt, maar na een recent sterfgeval wil de familie bij elkaar blijven. Terwijl iedereen nog worstelt met rouw en verdriet, belandt het gezin in nieuwe omgevingen en nieuwe situaties. En een zeiltocht naar de andere kant van de wereld is nooit zonder gevaar…

Anna’s grote reis is de winnaar van de Jonge Beckman 2018.

Anna’s grote reis
Schrijver: Inez van Loon
Leeftijd: 10-12 jaar
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044829174
Aantal bladzijden: 222